Metaversul este speranta pentru unii ca realitatea virtuala isi va gasi in sfarsit aplicatia emblematica pentru publicul larg, ca ceea ce este posibil astazi doar in anumite contexte, va deveni posibil pe scara larga, in contexte mai variate.
De asemenea, acesta este speranta unei diversificari a interactiunilor sociale online, a trecerii lor la o scara mai mare, a integrarii lor intr-un mediu unificator. Este speranta ca aceste noi interactiuni vor face posibila (re)crearea unei legaturi intre oameni.
Este si speranta unui nou web construit tot de si in beneficiul utilizatorilor sai, nu doar cel al platformelor comerciale. Este in sfarsit – si probabil mai presus de toate – pentru actualii sai promotori, speranta aparitiei unor noi comportamente economice, speranta unei revolutii a comertului online, speranta unor rezultate financiare semnificative in lumea reala.
Ce se va putea face in acest metavers?
La ce va fi folosit metaversul? Aceasta este una dintre intrebarile care apare in gandul oamenilor. Desi este un loc in care se vor intalni toate comunitatile si domeniile, inclusiv cele mai putin legale sau etice, metaversul va fi asemanator cu un centru comercial virtual, ale carui magazine ar permite accesarea de bunuri si servicii din lumea virtuala si din lumea reala.
Cum difera de cumparaturile online de astazi? In primul rand, asistentii din magazinele metaversului pot fi personaje virtuale, avatare de fiinte umane sau inteligente artificiale. De asemenea, exista posibilitatea de a merge insotit in astfel de magazine sau de a cunoaste si interactiona cu alti oameni.
La fel ca unele jocuri video actuale, metaversul va permite, fara indoiala, practicarea diferitelor sporturi, atat singur, cat si impreuna cu alte persoane. Noi sporturi ar putea fi inventate de utilizatorii metaversului.
Metaversul ar putea oferi oportunitatea si mijloacele de a reconsidera modul in care este organizata munca de birou. Exista posibilitatea de a fi prezente utilizari ale metaversului si in domeniul sanatatii, mai ales ca realitatea virtuala este deja folosita de multi ani pentru a trata cazurile de fobie si stres post-traumatic. Aceste terapii se bazeaza pe o expunere treptata si controlata de catre un ingrijitor la o reprezentare digitala a obiectului care provoaca fobia.