Fie ca este o parte integranta a laptopului sau un dispozitiv periferic, tastatura trebuie curatata in mod constant astfel incat sa nu se adune praf, murdarie si firimituri sau scame intre sau sub butoane, ce ar putea impiedica o buna functionare a acesteia. In primul rand, tastatura trebuie pastrata in cea mai buna stare prin evitarea consumului de alimente in fata laptopului sau a computerului, in timpul scrisului, a jocului sau a vizionarii unui film. Cei ce obisnuiesc sa faca acest lucu des vor observa faptul ca tastele se vor misca mult mai greu, vor fi lipicioase, unele chiar nu vor raspunde comenzilor. Pe langa firimituri, intre sau sub taste mai zabovesc si fire de par, de praf sau scame. De aceea este necesara curatarea periodica a tastaturii unui laptop sau a unui computer.
Metode de curatare a tastaturii in siguranta la domiciliu
Tastatura dispozitivului poate fi curatata si in centre specializate contra-cost, insa majoritatea utilizatorilor prefera sa faca acest lucru singuri, acasa, sau cu ajutorul unui prieten. Spre exemplu, utilizatorii care au drum in vulcanizare cu masina, pot lua si tastatura computerului sau laptopul cu totul si pot ruga un specialist sa le sufle usor tastatura, nu foarte tare si nici foarte aproape, pentru ca toate tastele sa ramana la locul lor, si sa nu uite si de orificiile ce reprezinta coolerul.
O alta metoda de curtare a tastaturii este cu ajutorul post-it-urilor, de la care se va folosi numai partea lipicioasa care se introduce intre taste, pe care se vor lipi toate bucatile de paine uscata si urmele de murdarie, chiar si cojile de seminte. Este foarte important ca in timpul curatarii tastaturii, laptopul sau computerul sa fie oprite. O periuta de dinti cu perii moi poate fi folosita la curatarea spatiilor dintre taste, aceasta fiind o metoda eficienta care nu strica circuitele dintre taste. Inainte de a folosi oricare din aceste metode, este bine ca utilizatorii sa intoarca tastatura sau laptopul invers si sa bata usor pe partea opusa, astfel incat bucatile de murdarie care sunt mai mari sa cada.